כללי | תולדות ה’מחשבות’

מחשבות היה כתב עת להגות ומדע שיצא לאור בהוצאתה של חברת יבמ ישראל ובעריכתו של צבי ינאי.

בראשית דרכו היה כתב העת בעל אופי שיווקי-מסחרי, ונועד לקדם את פעילותה העסקית של IBM בישראל. בעקבות מינויו של דוד כהן למנכ”ל החברה, החל כתב העת לשנות את אופיו והפך בהדרגה לכתב עת העוסק בנושאי הגות ומדע, בעריכתו של צבי ינאי, שגם כתב חלק ניכר מהמאמרים בו. בכמה גליונות שימש ד”ר אילן עמית כעורך-שותף. שמו של כתב העת נובע מדרישה של תומאס ווטסון להציג בכל חלל עבודה בחברת IBM שלט עם המילה “Think” (“חשוֹב!”). בטאון החברה באנגלית נשא אף הוא את השם Think, ובהסבתו לעברית נקרא “מחשבות”

בכתב העת, שיצא לאור באופן לא סדיר בתדירות של כמה גיליונות בשנה, התפרסמו ראיונות ושיחות עם בכירי החוקרים בישראל, בהם הפרופסורים ישעיהו ליבוביץ, מישל רבל, אסא כשר, מיכאל רבין, ישראל אומן ויהושע בר-הלל, ועם אנשי רוח בולטים כחיים גורי ודליה רביקוביץ ורבים אחרים. ראיונות ושיחות אלה התפרסמו בשנות השבעים והשמונים, והיוו במה חשובה להבאת הגותם של הוגים אלה לציבור הרחב.

אוסף מאמרים שפורסמו ב”מחשבות” יצא לאור בחמישה כרכים בשנת 1978, ושמותיהם משקפים את עושר הנושאים בהם עסק כתב העת:
חיים, דת ומדע; אמנות וקולנוע; פיזיקה, מתמטיקה ומחשבים; מדע, חינוך והיסטוריה; מדע, הגות ואמנות

בתחילת שנות התשעים, לאחר שיצאו לאור יותר משישים גיליונות, חדל כתב העת להופיע. בשנת 2000 יצאה חוברת מיוחדת: קובץ היובל ליבמ ישראל 50 שנה 1999-1949.

 

כתב העת, שזכה לביקוש רב, לא נמכר בחנויות, אלא חולק חינם לעובדי חברת יבמ ישראל, ללקוחותיה, וכן למי שפנה למערכת בבקשה לקבל אותו.

בסוף שנות השמונים ובתחילת שנות התשעים ערך כתב העת מפגשים אחדים בשם “מחשבות בעל פה” שהתקיימו במוזיאון תל אביב. תוכן ההרצאות שנישאו במפגשים פורסם בגיליונות כתב העת. (הקליקו על התוכניה כדי להגיע למאמרים באותו הגיליון)

  • מחשבות בעל-פה 1: על תופעת החיים מנק' ראות רב-תחומית, יוני 1988

מחשבות, בקטלוג המאוחד לכתבי-עת (ULS)